A webersan presto javítóvakolat-rendszer általános kivitelezési előírásai

A webersan presto javítóvakolat-rendszer általános kivitelezési előírásai

A háromfázisú webersan presto felújító vakolatrendszer teljes körű műszaki megoldást nyújt a felszívódó nedvességtől málló vakolatú falazatok felújítására, csak kövesse útmutatónkat!

A falazat előkészítése

  1. A látható nedvesedési határ felett min. 1 m-rel verjük le a vakolatot. A falfugákat kaparjuk ki 2 cm mélyen, tisztítsuk meg a laza részektől, a falkitöréseket falazzuk vissza. Az egész felületet célszerű átkefélni.

  2. Laza szerkezetű, vegyes falazatoknál vakolattartó rabicháló felerősítése szükséges a gúzolás megkezdése előtt. A ponthegesztett, négyzetrács alakzatú rozsdamentes vakolattartó hálót speciális távtartó dübelekkel kell az alapfelülethez rögzíteni, hogy a vakolat anyaga körbe tudja venni.

  3. A felhordás előtti napon a falazatot alaposan mossuk le vízzel.

Gúzolás, alapvakolat felhordása

  1. 1 nap várakozási idő és szükség esetén újbóli előnedvesítés után a webersan presto 100 gúzt vízzel a gúzoknál megszokott állagúra keverjük össze.
  2. A gúzolást a kellően előkészített alapfelületre 50-100%-os fedettségben végezzük el, serpenyős felcsapással.
  3. A webersan presto 200 javítóvakolatot szabadesésű keverőben vagy kézi keverővel keverjük plasztikus állagúra, a keverővíz folyamatos adagolásával. Ezután a gúzolt, előnedvesített felületre (kézi vakolásnál kanállal feldobva) kb. 3 cm vastagságban egy rétegben készítjük el a vakolatot, majd kartecsnivel vagy léccel egyszer durván, de egyenletesen elhúzzuk. Vastagabb vakolatot két rétegben „nedveset a nedvesre” eljárással képezhetünk, melyhez 4 cm vastagság felett már vakolaterősítő üvegszövetháló beágyazása is szükséges, a vakolatréteg felső egyharmadába. A webersan presto 200 javítóvakolat gépi begoldozásra is alkalmas.

Felületképzés, színezés

  1. Az alapvakolat teljes átszáradása után (az időjárástól és a rétegvastagságtól függően kb. 1-2 nap) következhet a felületképzés webersan presto 300 vagy 302 simítóvakolattal: az alapfelületet telítettségig nedvesítsük elő, majd a simítóvakolatot serpenyővel erősen csapjuk fel a felületre, és kartecsnivel kb. 3 mm-es átlagos rétegvastagságban húzzuk el, végül simítsuk be.
  2. A simítószerszám fajtájától függően eltérő felületi struktúrát alakíthatunk ki, illetve igény szerint alkalmazhatjuk az 1mm-es szemcsenagyságú webersan presto 302 simítóvakolatot vagy a 0,6mm-es szemcsenagyságú webersan presto 300 simítóvakolatot. Belső térben a beltérben megszokott megfelelő simaságú felület eléréséhez a kitűnő páraáteresztő weberKPS glett alkalmazását javasoljuk.
  3. A színképzést a felület teljes száradása után (az időjárástól és a rétegvastagságtól függően kb. 1-2 nap) weberton silicate homlokzatfestékkel elvégezhetjük.

FONTOS!
+5°C alatti felületi és környezeti hőmérsékletnél ne alkalmazzuk a termékeket, +25°C felett a felhordás nem javasolt. Munka közben a frissen felhordott felületet az erős napsugárzástól és csapadékhatástól védeni kell. A felhordott anyagot és az elkészült felületet 24 órán belül nem érheti fagy, csapadék. Meleg, száraz, szeles időben a felhordott gúzt ill. alapvakolatot a falazat nedvszívó képességének és a külső hőmérsékletnek megfelelően kb. 48 órán át nedvesen kell tartani (nedvesítéssel, letakarással).