Saint-Gobain Biodiverzitás Program

 

Saint-Gobain Biodiverzitás Program

Saint-Gobain Biodiverzitás Program

Programunkat 2020 októberében indítottuk útjára biológus szakemberek segítségével, akik feltérképezték a környezetünkben élő növény és állatvilágot. 

A kezdeményezés első lépéseként komplex élőhely teremtési/megőrzési programot dolgoztunk ki a szakemberek javaslatai, központi ajánlások valamint a saját ötleteink alapján. 

Mi így óvjuk környezetünket:

 1. A záportározó és szikkasztó medencénk helyén létrehoztunk egy közel 2000 m2-es vízfelületű tavat, amelybe vízinövényeket telepítettünk. 
 2. Ezzel összeköttetésben kialakítottunk egy racka juhokkal legeltetett kb. 1 hektáros gyepes területet. Ez az összefüggő terület együtt egy ökoszisztéma alapjait hivatott megteremteni, mely kedvező feltételeket biztosít a rovarok, kétéltűek megtelepedésének is. ( A vízi és szárazföldi rovarok együttesen kiváló táplálékul szolgálnak a legkülönbözőbb védett madárfajoknak, hüllőknek, kétéltűeknek is)
 3. A hegybe vájt régi robbanóanyag raktárunkból egy denevér menedéket alakítottunk ki.
 4. Csökkentettük a fény szennyezésünket, méh kaptárakat, madárodúkat, mű fecskefészkeket helyeztünk ki. 
 5. Nyitott bányafelületünket nem növeltük az utóbbi 20 évben, ennek érdekében 5 hektárnyi területet fásítottunk.


Környezetvédelmi akciótervünk sikere számokban mérhető

Porgramunknak köszönhetően nőt a biodiverzitás, 2022-es felméréseink alapján 154-ről 199-re nőtt a növény és állatfajok száma, melyek között védett fajok is fellelhetőek.

 • Óvatos becsléssel kb. 10 000 kétéltű nevelkedett a tavunkban.
 • Mára az 1 hektáros diverz gyepet racka juhaink tartják rendben.
 • Denevér menedékünket már idén télen is használták áttelelésre. 
 • A kihelyezett madárodúink foglaltsága 80%-os
 • Magyar gurgolya állományunk természetvédelmi értéke eléri az 500 millió forintot.
 • Kezdeményezésünkkel 2022-ben elnyertük a Saint-Gobain Emerald díjat.

Itt nem állunk meg.... További terveink

A programot 2023-ban kiterjesztjük a Rigips halmajugrai telephelyére is. 
Természetesen tovább folytatjuk a szakértői bejárásokat, folyamatosan monitorozzuk tevékenységünk sikerességét, illetve dolgozunk ki újabb terveket. (újabb állandó víztest kialakítása, invazív növények gyérítése, tó mellet pihenőterület kialakítása, nem használt légvezetékek leszerelése, őshonos gyepi fajok megtelepedésének segítése gyepfoltok kialakításával stb.)

A már megvalósult akciókat szeretnénk szemléletformálásra használni, azzal a céllal, hogy közelebb hozzuk a természetet a munkatársainkhoz, megmutassuk, hogy milyen gazdag élővilággal osztozunk nap mint nap. Szeretnénk a környező települések lakóit is bevonni kezdeményezésünkbe, az információs táblák kihelyezésétől kezdve a honlapunkon elhelyezett tartalomra mutató QR kódokon át, akár vezetett túrákig.