Levegőminőség

A tudományos vizsgálatok alapján a kültéri és a beltéri levegő minősége jelentősen különbözik. A beltéri levegőben szén-dioxidot, szén-monoxidot, valamint lebegő szemcséket találunk, melyek a füstből és egyéb allergizáló anyagokból keletkezhetnek. A kültéri friss levegőhöz viszonyítva kiemelkedően magas a formaldehid szintje is. A mindennapi életben a belső terekben óhatatlanul érintkezünk a formaldehiddel. A Saint-Gobain számos megoldást kínál a beltéri levegő minőségének javítására.

 

Tiszta levegő az egészségesebb életmódért

 

 

A RIGIPS által fejlesztett Activ’Air® egy forradalmian új technológia, amely csökkenti a belső tér levegőjének formaldehid tartalmát, ezáltal javítja a levegő minőségét. Számítások alapján az Activ’Air® technológiával készült gipszkartonok legalább 50 évig megőrzik a levegőtisztító hatásukat és alkalmazásával akár 70%-kal csökkenthető a helység levegőjének formaldehid mennyisége, legalább 1 m2 Activ’Air® gipszkarton beépítésével légköbméterenként.

 

Az Activ’Air® technológia egészségre ártalmatlan semleges anyagokká alakítja a levegőben található formaldehidet. A káros anyag nem kerül vissza a levegőbe. Többszöri felújítás és átfestés után is ugyanolyan hatékonysággal működik. Az Activ’Air® gipszkartonok felhasználásával készülhetnek válaszfalak, álmennyezetek, előtétfalak, valamint belsőépítészeti eltakarások.

 

Egyre inkább felismerjük, hogy mennyire befolyásolja egészségünket és munkavégző-képességünket a levegő minősége. Ez a hatás különösen intenzív, ugyanis kutatások szerint az emberek idejük 90 százalékát beltérben töltik. Városokban a szellőztetés sem jelent megoldást, mivel nem tudunk tiszta levegőt engedni a szobába. 

A Rigips Gyptone család minősége a különösen szép felülettel és a mintázat sokféleségével, élképzésével és többféle szerelhetőségével rengeteg lehetőséget ad a tervezőmérnök kezébe. Ez azonban önmagában még nem elég. A mennyezet vizuális kapcsolatot jelent a helyiségek különböző részei között, ezért fontos, hogy a más szerkezetekhez, anyagokhoz való kapcsolódás egyrészt természetes, másrészt elegáns legyen. A Gyptone ezért fejlesztette ki mennyezetei mellett a fali megoldásokat is, amelyek együtt harmonikus belső teret eredményeznek. Az Activ’Air® technológiával készülő Gyptone építőlemezek kiváló esztétikai, akusztikai, tűzvédelmi, szilárdsági (terhelhetőség) tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek tartósak és egyben levegőtisztító hatásúak. Ezen sokoldalúságuk miatt teljesen egyedülállóak az álmennyezetek piacán. A Gyptone Activ’Air® család ötféle alapmintázatból épül fel, amelyek számos változatban jelennek meg. A Gyptone BIG elemek a látható tartószerkezet illetve illesztési hézag nélküli, folyamatos felületű álmennyezetek kialakítására alkalmasak, ahol csupán a perforáció és az alapfelület adja a kontrasztot. A hézagolás tökéletességét elősegíti, hogy az építőlemezek mind a négy éle elvékonyított. A kész felület rövidszőrű hengerrel bármilyen színűre festhető.

 

Az Isover egyedülálló megoldása a zöld-tetőrendszerek. A rendszer alapját a speciális ásványi szálas táblák biztosítják, amelyre növényzetet telepítenek. A legnagyobb előnye ennek a módszernek az, hogy az ültetés lényegesen kisebb mértékben terheli a teherhordó szerkezetet és hatékonyabb vízgazdálkodást biztosít.

Tudta-e, hogy...

a Buddha-Bar Hotel Budapest a Klotild Palota felújítása során nyerte el mai belső kialakítását és funkcióját? Az 1899 és 1902 között épült neobarokk, eklektikus Klotild Palota átépítése során igyekeztek minél többet megőrizni az eredeti, értékes épületszerkezetekből. A műemléképület statikai adottságai miatt új szerkezetként kizárólag a könnyű gipszkarton falak és álmennyezetek beépítése jelentett megoldást. A minden kényelmet kielégítő luxusszálloda egyik érdekessége, hogy az előtérben található gipszkarton falak jó részére aranyfüst bevonat került. A felhasznált arany teljes tömege 3500 gramm volt.