Műszaki szigetelések

Műszaki szigetelések

MŰSZAKI SZIGETELÉSEK

 

Az Isover ásványgyapot szigetelése a földön leggyakrabban előforduló alapanyagokból készül, mint a kőzetek, a homok, és különböző ásványi anyagok. Az előállítás alapja a megolvasztott, különböző ásványi anyagokat és változó mennyiségű műgyanta adalékot tartalmazó alapanyagok szálazása. Az ásványgyapot szigetelőanyagok dróthálóra steppelt paplan, lamellázott paplan, lemez, csőszigetelő és filces kiszerelésben készülnek. A kiszerelés fajtájától függően az ásványgyapot szigetelőanyagok szállítása dróthálóra, fóliára, üvegfilc-, vagy üvegszálas szövetre kasírozva, vagy burkolattal ellátva történik.  


Az elkészült Isover termékek az alábbi tulajdonságokkal rendelkezek:

  • sűrűség: 25-től 150 kg/m3-ig (a speciális tűzbiztos lapok sűrűsége akár a 200 kg/m3-t is elérheti)
  • nagyon jó hőszigetelési teljesítmény (alacsony hővezetési érték)
  • nagyon jó hangszigetelés (magas zajelnyelési együttható)
  • tűzállóság – nem éghető anyag
  • kiváló hőállóság (a maximális felületi hőmérsékletig is alkalmazható)
  • környezetbarát és higiénikus
  • Nedvességgel szembeni ellenállás – az Isover szigetelőanyagok vízállóak
  • hosszú élettartam (öregedésálló anyag)
  • ellenáll a fa kártevőinek, a rágcsálóknak és a rovaroknak
  • könnyen kezelhető, egy éles késsel könnyen vágható

A MŰSZAKI SZIGETELÉSEK ALAPVETŐ FELADATAI

A hőszigetelő anyagok olyan anyagok, amelyek alkalmazásával az alábbi eredményeket tudjuk elérni az építészeti, az épületgépészeti illetve az ipari berendezések esetén:

 

  • Energiamegtakarítás: az épületek fűtési, szellőzési, légkondicionálási rendszeréből történő nem kívánatos hő- vesztés/nyerés minimalizálása csakúgy, mint a természeti és pénzügyi erőforrások megőrzése.
  • Érintésvédelem: a felületi hőmérséklet szabályozása az érintéskor bekövetkező égési sérülések (hideg, meleg) elkerülésére – maximális felületi hőmérsékleti kritérium.
  • Kondenzáció megakadályozása: Elsődlegesen klíma és hűtési rendszerek esetén. A hőszigetelés vastagságával és a felület megfelelő párazárásával a kondenzáció megakadályozása mind a felületen, mind a hőszigetelő anyag belsejében. A hőszigetelt berendezés felületi hőmérséklete magasabb kell, hogy legyen, mint a környezet léghőmérsékletéhez és relatív páratartalmához tartozó harmatponti hőmérséklet.
  • Belső kondenzáció megakadályozása a csövekben.
  • Folyamatszabályozás: a hőmérséklet ingadozás minimalizálása az alkalmazott folyadékokban, ahol közvetlen szabályozás szükséges.
  • A kereskedelmi és ipari létesítményekben található fűtési, légtechnikai, hűtési, páraelvezető hálózatok, rendszerek és a bennük zajló folyamatok működési hatékonyságának növelése.
  • Fagyvédelem: a hőátadó rendszerek energiafelhasználásának minimalizálása és/vagy a rendszer meghibásodásának esetén a fagyás bekövetkezési idejének kitolása. A különböző folyadékokkal, üzemanyaggal ellátott hajók, tartályok fagyvédelme.
  • Zajcsökkentés: a mechanikai rendszerek zaj csökkentése/szabályozása.
  • Tűzbiztonság: a kritikus épületelemek védelme, illetve a tűz épületen belüli terjedésének lassítása. 

 
A kivitelezési munkálatok során hőszigetelés alkalmazása a csővezetékek, tartályok és berendezések esetében elengedhetetlen követelménynek bizonyult. A modern építőipari projektekben nincs még egy olyan anyag, ami a létesítmény egész élettartama alatt akkora pénzügyi megtérülést jelentene a tulajdonos számára, mint a szigetelés.  

  
A szigetelésbe történő befektetés a létesítmény teljes élettartama alatt védheti a jelen lévő személyzetet és felszereléseket. A megfelelő szigetelés megelőzi a kondenzációt, kémiai korróziót és az igen nagy hő jelenlétét a tűzveszélyes területeken. A megfelelő szigetelés által biztosított jó közérzet a hotelekben, irodaépületekben, iskolákban, vagy gyárakban jelentősen növeli a létesítmény értékét és a személyzet produktivitását. A hőtovábbító csővezetékek működési hőmérséklete hatékonyabban fenntartható azok megfelelő szigetelésével. Egy hatékony szigetelési rendszer kiépítésével a fűtőberendezések mérete csökkenthető. Esetenként a szigetelés egy iparág, mint például az energia-, a feldolgozóipar, vagy a hűtött tárolási iparág puszta létezéséhez is elengedhetetlen. Ugyanakkor a szigetelésbe történő befektetés megtérülése adott időn belül legjelentősebben az energiafelhasználás terén elérhető megtakarításokban jelentkezik.


Napjainkban az új, felújított, vagy áttelepített ipari és kereskedelmi létesítmények esetében a környezeti tényező jutott új szerephez. A hőszigetelés az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb technológia, amely az energiakonzerválásra használható, ezáltal csökkenti a környezetszennyezést. Emellett a hőveszteség minimalizálásával a szigetelés növeli a működési folyamatok hatékonyságát és segít az alkalmazottak biztonságának, komfort érzetének és termelékenységének fenntartásában.


A különböző ipari alkalmazások hővédelméhez elengedhetetlen, hogy olyan szigetelőanyag kerüljön betervezésre és használatra, amely alkalmazkodik azok működési hőmérsékletéhez. Az Isover segít Önnek, hogy megtalálja a legmegfelelőbb szigetelési terméket egy adott alkalmazáshoz.