Glasroc X építőlemezzel szerelt homlokzati vázkitöltő fal

GLASROC X ÉPÍTŐLEMEZZEL SZERELT HOMLOKZATI VÁZKITÖLTŐ FAL

A szerelt gipszkarton szerkezetek alkalmazásának előnye nem áll meg a tűzgátlásnál, hiszen ezek a rendszerek kiváló hanggátlók, továbbá a technológia rugalmassága és gyorsasága is komoly érv a szerelt szerkezet mellett.Az utóbbi évek komoly fejlesztéseinek eredményeként ma már elérhető olyan gipsz alapú építőlemez, amely alkalmas arra, hogy szerelt homlokzati fal készüljön vele. Úgy hívják: Glasroc X.

A szerelt homlokzati vázkitöltő fal alapreceptje valójában nagyon egyszerű: végy egy szerelt falat, és tegyél rá homlokzatborítást! A probléma természetesen ennél összetettebb, hiszen a kültéri szerkezeteknél a tűz- és hanggátlás, valamint a mechanikai védelem mellett a statikai méretezés szükségessége, továbbá a hő- és páratechnika kérdése is felmerül. A szerkezet lelke mégis az az építőlemez, amely a homlokzat felületképzését, vagy még gyakrabban a homlokzati hőszigetelő rendszert fogadja.

GLASROC X ÉPÍTŐLEMEZZEL SZERELT HOMLOKZATI VÁZKITÖLTŐ FAL

 

A szerelt falszerkezet rétegrendje

Miben különbözik a Glasroc X a gipszkartonoktól?

 

A normál gipszkartonoknál alkalmazott papírborítás helyett a felületébe üvegszálhálót ágyaznak, és a penész megtelepedését gátló impregnálást is kap. A kültéri alkalmazás miatt fontos, hogy rendkívül mérettartó legyen mind hőmérséklet, mind páraváltozás hatására. Ellenáll a csapadéknak, fagynak, napsütésnek, szélnek. Felülete közvetlenül vakolható, de természetesen homlokzati hőszigetelő rendszer fogadására is alkalmas. Vízfelvétele minimális. Tűzvédelmi osztálya: A1.

Ugyanakkor tömege, vastagsága, darabolhatósága és szerelhetősége nagyjából megegyezik a gipszkartonoknál megszokottal.

Óriási előnye, hogy az illesztéseknél megfelelően tömített Glasroc X felület hónapokon keresztül csupaszon maradhat, azaz a vázkitöltő fal szerelése és a homlokzati hőszigetelő rendszer elkészítése között jelentős idő telhet el az építkezés folyamatainak igénye szerint.

A szerelt vázkitöltő falrendszerhez megfelelően méretezett és korrózióvédelemmel ellátott vázszerkezet szükséges, továbbá elengedhetetlen az energetikai, tűzvédelmi és hanggátlási előírásokat kielégítő rétegrend.

A Glasroc X homlokzati vázkitöltő falrendszer rétegrendjét a Magyarországon elérhető minőségi Saint-Gobain termékekből állítottuk össze, és az ÉMI-ben a beépítéshez szükséges összes vizsgálatot elvégeztettük.

 

Vizsgálati  eredmények

Tűzgátlás: EI 60

Homlokzati tűzterjedés: Th = 45 perc Hanggátlás: Rw = 53 dB

Hőátbocsátási tényező: U = 0,15 W/m2K

A bevizsgált rétegrend

  • Rigips RB 12,5 mm gipszkarton
  • Rigips Habito 12,5 mm gipszkarton
  • Isover Vario KM Duplex fólia
  • 140 mm horganyzott acél profilváz, benne 120 mm Isover Uniroll Plus hőszigetelés
  • Isover tetőfólia
  • Rigips Glasroc X 12,5 mm építőlemez
  • Webercol bond primer tapadóhíd
  • Webertherm M701 ragasztó
  • EPS 80 szigetelés (max. 20 cm) – a nyílások fölött min. 200 mm kőzetgyapot tűzvédelmi sávval, SRD-5 dübellel (6 db/m2) rögzítve
  • webertherm 145 g/m2 üvegszövet háló
  • 3,5 mm webertherm M701 ragasztó
  • Webertherm primer vékonyvakolat alapozó vakolat

Az ÉMI vizsgálatok alapján a szerelt szerkezetre legfeljebb 200 mm vastagságú EPS hőszigetelés kerülhet a nyílások feletti 200 mm magas kőzetgyapot tűzvédelmi célú sávval. A homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal is készíthető, ebben az esetben a hőszigetelést webertherm mineral ragasztóval kell a felületre rögzíteni.

A Glasroc X rendszer nemcsak függőleges vázkitöltő falként, hanem például A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetként vagy attikafalként is szerelhető. A rétegrend összeállításában érdemes a rendszergyártó segítségét kérni.