Kikötői Hatóság központja – Port House Antwerpenben, Antwerpen Havenhuis, Belgium

Kikötői Hatóság központja

Zaha Hadid legújabb építészeti gyöngyszeme Antwerpenben a kikötői hatóság központja. Az innovatív épület, szimbolikus átjáró a helyi kikötőhöz. A Port Authority új székhelye - a leendő Port House - a belga Antwerpen városa és kikötője határán található. A Zaha Hadid Architects neves építésziroda egy százéves tűzoltóállomás tetejére tervezte az Antwerpeni Kikötői Hatóság új székhelyéül szolgáló lenyűgöző üvegépületet.

Az épület több mint 100 méter hosszú, szinte megegyezik az alatta lévő egykori tűzoltószertár épületével. A bővítésnek köszönhetően az épület további 500 kikötői hatósági dolgozónak ad majd helyet, akik korábban külön munkahelyeken voltak kénytelenek dolgozni, szétszórva a belga fővárosban. 

Az épület a város és a kikötő fölé emelkedik. A fény visszaverődése miatt úgy tűnik, mintha mozgásban lenne. Ezt a benyomást tovább erősíti az egyik oldalon a tömör betonalap, a másik oldalon a sima háromszög alakú üveglapok. Az épületen átlátszó és matt háromszög alakú paneleket találunk, amelyek az épület déli végén síkfelületet alkotnak, az épület északi végén pedig hullámos, vizet idéző ​​textúrát. Ez a tervezési választás célja az épület méretének vizuális felosztása volt. Egy másik szempont a napfény, az árnyék és a Scheldt-folyóra, a városra és magára a kikötőre nyíló kilátás hatékony kihasználása érdekében volt. 

A projekt egyik kihívása az volt, hogy a tűzoltószertár eredeti épületének egyik homlokzatát ne fedje le, mivel az szerepel a védett műemléki jegyzékben. Ezért szükséges volt az épületet az eredeti épület teteje fölé bővíteni. Az egykori tűzoltószertár központi udvara is üvegezett, ma az egész épület fő fogadóterét képezi.
A Saint-Gobain büszkén csatlakozott a projekthez, és kiváló minőségű üveget szállított, hogy megvalósítsa ezt a "csillogó üvegfelhőt".

Az új épület homlokzata Saint-Gobain COOL-LITE® KS 147 üvegekből áll, többé-kevésbé 14 különböző ezüst akusztikus/csend kompozícióval. Ez a modern akusztikus üveg megvédi az épület belsejét a kívülről jövő zavaró zajoktól, ezáltal kényelmes feltételeket teremt a hatékony munkavégzéshez és az épületen belüli élethez. Ezeket az üvegeket a COOL-LITE® termékcsalád üvegeivel kombinálták, amelyek kiválóak a napsugárzás hatékony szabályozásában. Az eredmény a többfunkciós üvegezés többféle változata lett.
"Spandrel" üveget használtak az építőelemek és anyagok elrejtésére is, hogy azok ne legyenek láthatóak az épületen kívülről. Erre a célra a Saint-Gobain szigetelt üveget biztosított az EMALIT EVOLUTION nyomattal, de nulla ólomtartalommal a felvitt bevonatban. Az eredmény egy színes és matt üveg, amely vizuálisan nagyon stabil, és így biztosítja az összes színes panel egységes és esztétikai megjelenését. Összesen három különböző terméket használtak alapüvegként:

PLANICLEAR, a napsugárzás növelésére és a magas fényáteresztés elősegítésére, DIAMANT vonzó megjelenése, nagy fényáteresztő képessége és egyéb optikai tulajdonságai miatt, ANTELIO SILVER, nemcsak a napsugárzást szabályozó képessége miatt, hanem az egységes és teljes megjelenést biztosító speciális bevonatnak is köszönhetően. Szintén a Saint-Gobain termékeknek köszönhetően a projekt megkapta a BREEAM "VERY GOOD" minősítést.

Felhasznált anyagok:

Építőüveg: Saint-Gobain COOL-LITE® KS 147 üveg többé-kevésbé 14 különböző ezüst Acoustic / Silence kompozícióval, COOL-LITE® üveg, üveg "spandrel" kezeléssel, szigetelő üveg EMALIT EVOLUTION, PLANICLEAR, DIAMANT, ANTELIO SILVER nyomtatás