Hardman Square pavilon, Manchester, Egyesült Királyság

Hardman Square Pavilion, Manchester, UK

Sheppard Robson építész egy favázas épületet tervezett a manchesteri Hardman Square-re, kitöltve az utolsó üres helyet a Spinningfields területén, mely egy új pénzügyi negyed Manchester központjában, 20 ultramodern kereskedelmi épülettel, irodákkal, üzletekkel, éttermekkel és apartmanokkal.

A szerző koncepciójának fő fénymotívuma a zöld növényzet, amelyet igyekezett a szomszédos kereskedelmi épületek közé ékelni. A homlokzat szabályos fémrácsa rögzíti az épületet a környező irodák között, a fa részek pedig tehermentesítik. Mindezt zölddel tarkítják, rendezetlen fátyolokban húzódnak a homlokzaton. 

A szintén Sheppard Robson által tervezett "The Field" kis térrel együtt az épület zöld oázist teremt egy olyan környezetben, amelyet egyébként az acél- és üvegszerkezetek uralnak. Szerkezetileg a pavilon egy favázas szerkezetből épül fel, mindent egy tetőterasz zár le, fém pergolával. Az idővel változó élő zöld homlokzatot kiterjedt üvegezések egészítik ki. 

A tökéletes választás számukra a CLIMAPLUS COOL-LITE SKN 176 II napelemes védőüveg volt, amely rendkívül átlátszó és színsemleges. Az üveg, a mechanikai terhelés és a termikus igénybevétel tekintetében a megfelelő teljesítmény biztosítása elengedhetetlen volt egy olyan homlokzat sikeres megtervezéséhez, amely olyan különböző anyagokat kombinál, mint az üveg, a fém és a fa. A felhasznált szolárüveg ráadásul átlátszóságával és színsemlegességével is kitűnik, ennek köszönhetően nagyon természetes fényhatásokat biztosít a belső térnek. 

Ez a kihagyhatatlan épület összesen 1300 m2 területet kínál a kiskereskedelmi és a csúcsgasztronómia számára. A BREEAM szabványok szerint készült, vagyis a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt.

Felhasznált anyagok:

Üvegek: CLIMAPLUS COOL-LITE SKN 176 II, STADIP SECURIT PLANICLEAR
 

Reference: Hardman Square Pavilion, Manchester, UK
Reference: Hardman Square Pavilion, Manchester, UK
Reference: Nákupní centrum Emporia, Švédsko
Reference: Hardman Square Pavilion, Manchester, UK