Környezetvédelmi épületértékelési rendszerek

GLOBÁLISAN ISMERTETT RENDSZEREK

A LEED és a BREEAM az épületek környezetvédelmi tanúsításának két legelterjedtebb globális rendszere. A BREEAM 1990-ben alakult, és Nagy-Britanniában gyökerezik, ahol a legtöbb tanúsítvánnyal is rendelkezik. A LEED-et tíz évvel később hozták létre az Egyesült Államokban, és nagyobb nemzetközi hatókörrel rendelkezik.

leed

Bizonyítvány LEED®

LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) nemzetközileg elismert szabvány a környezetbarát és fenntartható épületek tervezése és kivitelezése terén. Ez egy nemzetközileg elismert minőségi védjegy, amely keretet ad az épületek tulajdonosainak és üzemeltetőinek az úgynevezett zöld épületek gyakorlatias és mérhető tervezésének, kivitelezésének, üzemeltetésének és kezelésének azonosításához és megvalósításához.

 

 

LEED

Leed

 

 

BREEAM

certifikát breeam

 

breeam

Bizonyítvány BREEAM®

BREEAM® (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) az épülettervezés legjobb gyakorlatának szabványa, amely a fenntartható építkezésre helyezi a hangsúlyt. Ez a legrégebbi és jelenleg a legelterjedtebb tanúsítvány az energiatakarékos és fenntartható épületek területén. A BREEAM értékelés az épület specifikációjával, tervezésével, kivitelezésével és felhasználásával foglalkozik. A BREEAM elismert teljesítménymérőket használ, amelyeket a megállapított kritériumok alapján állítanak össze.

Mindkét rendszer (LEED és BREEAM) kilenc minősítési kategóriát használ, különböző hitelsúllyal

BREED

 

ANYAGOK ÉS FORRÁSOK

Anyaggyártással foglalkozó hitelkategória. Középpontjában a felhasznált energia minimalizálása, a nyersanyagok kitermelésével, feldolgozásával, szállításával, karbantartásával és az építőanyagok későbbi ártalmatlanításával kapcsolatos környezeti hatások.

leed-breeam

MRc2 a Mat O1

Életciklus (LCA) a
környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD)

Building life cycle assessment (LCA) / Environmental product declaration (EPD)

Építési termék dokumentálása és optimalizálása.

leed-breeam

MRc3 a Mat 03

Előállítás és nyersanyagforrások
Sourcing of raw materials /
Responsible sourcing of Construction Products

Anyaggyártás és nyersanyagforrások dokumentálása
és környezetbarát gyártási eljárások.

leed

MRc4

Anyag adalékok
Material ingredients

 

Dokumentált életciklussal és összetevő-tartalommal rendelkező termékek összetétele.

leed-breeam

MRc5 a Wst 02

Az építési hulladék és az újrahasznosítás minimalizálása
Construction and demolition waste management, use of recycled
and sustainable sourced aggregates

Az építési hulladék minimalizálása, az építési és bontási anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása (a veszélyes anyagok kivételével).

leed

EQc2

Alacsony kibocsátású anyagok
Low emitting materials

 

 

A levegőminőséget, az emberi egészséget, a termelékenységet és a környezetet károsító vegyi szennyeződések koncentrációjának csökkentése.

leed-breeam

EQc6 a Hea 01

Belső világítás és vizuális kényelem
Interior lighting / Visual comfort

 

 

A felhasználók termelékenységének, kényelmének és jólétének támogatása kiváló minőségű beltéri világítás biztosításával.

leed-breeam

EQc9 a Hea 05

Akusztikus teljesítmény
Acoustic performance

Olyan munkaterületeket és tantermeket biztosítanak, amelyek a hatékony akusztikai megoldásnak köszönhetően támogatják a felhasználói kényelmet, a termelékenységet és a kommunikációt.

leed

SSc3

Nyitott tér
Open Space

A kredit célja egy kívülről elérhető nyitott tér kialakítása, amely támogatja a környezettel való interakciót, a szociális interakciót, a passzív kikapcsolódást és a fizikai aktivitást.

leed

SSc4

Esővíz
Rainwater management

Az izolált növényzetű tetők a zöld infrastruktúra részeként legalább 50%-kal csökkentik a tetőtáji esővíz elfolyását.

leed

SSc5

A hőszigetek csökkentése
Heat Island Reduction

Az Isover növényzetes tetők jelentősen hozzájárulnak a hőszigetek csökkentéséhez. A számítás részeként nem csak a növényi tetőt veszik figyelembe, hanem a beépített telek teljes területét.

leed

WEc1

A kültéri vízhasználat csökkentése
Outdoor water use reduction

A gazdaságos Isover tető nem igényel állandó öntözést. Az Isover tetőtéri rét és kert a hagyományos megoldásokhoz hasonlóan öntözést igényel, de a kutatások szerint akár 50%-os öntözési vízmennyiség csökkenés is elérhető.

leed

EAc1

Az épület energiahatékonysága
Enhanced Commissioning

A teljes energiaigényre vonatkozik, azaz fűtésre, hűtésre, szellőztetésre, párásításra, vízmelegítésre, világításra és egyéb energiafogyasztásra.

leed

EAp2

Minimális energiateljesítmény
Minimum Energy Performance

Értékeli a túlzott energiafelhasználással járó környezeti és gazdasági hatások csökkentésére kialakított intézkedések és rendszerek minimális energiahatékonysági szintjének meghatározását.

breeam

Hea 02

Beltéri levegő minősége
Indoor air quality

Az egészséges beltéri környezet támogatására. Ez a szellőztető berendezések, műszaki berendezések és speciális felületkezelések tervezésével és utólagos telepítésével valósítható meg.

breeam

Hea 04

Termikus komfort
Thermal comfort

A megfelelő hőkomfort szintet a konstrukciós és vezérlőelemeknek köszönhetően érik el, amelyek úgy lettek megválasztva, hogy az épületben lakók számára termikusan kellemes környezetet biztosítsanak.

breeam

Ene 01

Az energiafogyasztás és a légszennyezés csökkentése
Reduction of energy use and carbon emissions

A szállított energia, a primer energiafogyasztás és a CO2-kibocsátás minimalizálása.

breeam

Ene 04

Ökológiai lábnyom
Low carbon design

Intézkedések tervezése az épületek szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos energiafogyasztásának csökkentésére.

breeam

LE 04

A helyszín ökológiájának erősítése
Enhancing site ekology

V důsledku vývoje mizí přirozené prostředí života a flóry. Le Corbusier již ve 20. letech 20. století definoval v rámci pěti bodů funkcionalistické architektury návrat zastavěného území přírodě prostřednictvím vegetační střechy.

breeam

MAT 06

Anyaghatékonyság
Material efficiency

Az évek során a Saint-Gobain részlegeinek sikerült csökkenteni az ökológiai lábnyomot és javítani megoldásaik fenntarthatóságát. Az ökológiai innovációhoz való pozitív hozzáállásának köszönhetően továbbra is ezt fogja tenni.

leed-breeam

INc1 a Inn 01

Innováció
Innovation

Jelentős, mérhető környezeti teljesítmény elérése olyan megoldással, amely még nem szerepel a LEED v4 és a BREEAM minősítési rendszerben.

breeam

POL 03

Felszíni víz
Floor and surface water management

Megakadályozza, csökkentse és késleltesse a csapadék közcsatornákba és vízi utakba juttatását, ezáltal minimalizálva a helyi és a telephelyen kívüli árvizek, a vízi utak szennyezésének és egyéb környezeti károk kockázatát és hatását.

breeam

WST 01

Építési hulladék kezelése
Construction waste management

Az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítése hatékony gazdálkodással és az építési hulladék mennyiségének csökkentésével.