INNOVATÍV MEGOLDÁSOK KLASSZIKUS ÉPÜLETTÖMEGBEN

CSALÁDI HÁZ MINDÖSSZE HAT HÓNAP ALATT

A gárdonyi mintaház modern, letisztult épülettömegéhez a legmagasabb műszaki paraméterek társultak. A már 120 és 150 m2-es verzióban is elérhető ház alaprajza tökéletesen illeszkedik a modern családok életviteléhez: a ház intimebb részeitől leválasztott, hatalmas belmagasságú nappali ideális színtere a mindennapoknak és az összejöveteleknek.

—A Star Construct Innovation Group építészmérnöke, Schifter Gergely 2022 decemberében kezdte el a 100 m2-es mintaház alaprajzát egyeztetni a megbízókkal. A márciusi egyszerűsített építési bejelentést követően elkezdődtek a munkálatok a gárdonyi telken. Az alapozás után a Horizont Global hidegen hengerelt acélszerkezetét szállító tréler júniusban fordult be az utcába, majd a szerkezetállítás munkafázisát követően a Saint-Gobain Hungary prémium építőanyagai, mint az időjárásálló GlasrocX lemez, az Isover üveggyapot, valamint a Vario KM Duplex fólia és a két réteg Rigips kartonok kerültek beépítésre. Az építési folyamat mindössze 6 hónapot vett igénybe! A StarHouse kiemelt kivitelező partnere, az Alkotás Cégcsoport még a tárgyév decemberében átadta a kulcsokat.

SZERZŐ:
VÁGÓ BÁLINT
ALKALMAZÁSTECHNIKAI VEZETŐ
Saint Gobain Hungary

 

A ház alakú ház koncepcióban a fehér, keretben megjelenő hangsúlyos kőburkolatot praktikus előtető kíséri

 

Ereszkinyúlás nélküli kialakításnál nem kell tartani az elszíneződések megjelenésétől a weber aquabalance technológiával készült vakolat alkalmazásával

ÉPÍTÉSZETI ÉS AKUSZTIKAI MEGOLDÁSOK

A StarHouse fémvázas technológia kitűnő megoldást nyújt a nagy belmagasság, a megszokottnál tágasabb belső terek kialakítására, akár családi házaknál is. Az egyszerűnek, letisztultnak tűnő építészeti koncepció mögött azonban átgondolt szerkezeti megoldások rejlenek.

—Könnyűszerkezetes technológiával az acél-, fa- vagy ragasztott fa tartók gazdaságosan méretezhetők és akár extrémnek tűnő belmagasságú terek is létrehozhatók. A StarHouse fémvázas technológia építéstechnológiai és üzemeltetési szempontból is optimális választás, valamint a leggazdaságosabb kivitelezés is ezzel a rendszerrel érhető el. Az előregyártott fémelemek a helyszínen az összeszerelés során egységes hálózattá, önmagában is merev dobozszerkezetté, úgynevezett térráccsá állnak össze. Így kiegészítő segédszerkezetekre nincs szükség. A szerkezet egy ütemben készül, nem kell a technológiai időkkel és az ütemhatárokkal sem számolni, mint a vasbeton vagy a téglaépületeknél. A szerkezetben lévő hőszigetelésnek köszönhetően a nagyobb belmagasságú tér sem válik épületenergetikailag problémássá, így bártan betervezhető akár 5 métert meghaladó, stílusosan kialakított, egybefüggő, impozáns enteriőr. A tér megvilágítása magas nyílászárókon át történhet, ami a napfény bejutásának szabályozásával még fennköltebbé teszi a belső teret, valamint energetikailag is hasznos. A kitáguló élettér kedvezően hat az épületben lakókra, a megnövekedett légtér pedig élettanilag is kedvező. Az épület termikus burka kitolódik, de üzemeltetési szempontból a növekmény minimális, adott esetben a tér napcsapdaként is hasznosítható, ami a fűtési időszakban pozitívumot is jelenthet. —Egy osztófödém nélküli térben – az alkalmazott lakástextíliáktól függően – érdemes akusztikai szempontokat kielégítő burkolatokat választani, amire kiváló megoldás nyújtanak a Rigips kifejezetten erre a célra fejlesztett Gyptone Activ'Air hangelnyelő álmennyezeti lapjai. A mennyezet vizuális kapcsolatot képez a helyiségek különböző részei között, ezért fontos, hogy a más szerkezetekhez, anyagokhoz való kapcsolódás egyrészt természetes, másrészt elegáns legyen. A Gyptone ezért fejlesztette ki mennyezetei mellett a fali megoldásokat is, amelyek együtt harmonikus belső teret eredményeznek. A lapok nemcsak hangelnyelők: az Activ'Air technológia további előnye, hogy képes elbontani az építőanyagok, festékek, bútorok, szőnyegek stb. által levegőbe bocsátott illékony szerves vegyületeket, így a levegő minősége bizonyíthatóan javul. Ez különösen fontos lehet középületekben vagy nagyobb létszám befogadására alkalmas terekben.

SZERZŐK :
Vágó Bálint
SG Hungary műszaki vezető, okleveles építészmérnök


Schifter Gergely
Star Construct Innovation, okleveles építészmérnök