Előnyben a könnyűszerkezetes épületek - Beltér

A vagány nagy belmagasságú terek építészeti és akkusztikai megoldásai

Építészként bevallhatjuk, hogy szeretünk stílusos beltereket tervezni! A megrendelők ebben az enteriőrben töltik el mindannapjaikat, így az építészek és a belsőépítészek is arra törekszenek, hogy személyreszabott esztétikus megoldásokat kínáljanak a megvalósításhoz. A Starhouse fémvázas technológia hathatós építészeti megoldást nyújt a nagy belmagasság, a megszokottól eltérő méretű belső terek kialakítására, akár családi házaknál is. Az egyszerűnek, letisztultnak tűnő építészeti koncepció mögött azonban komoly szerkezeti meggoldások rejlenek.

 

A könnyűszerkezetes technológia révén a multifunkciónális terekben szó szerint magas potenciál rejlik, itt ugyanis az acél-, fa- vagy ragasztott fa tartók gazdaságosan méretezhetők és akár extrémnek tűnő belmagasságú tereket is létrehozhatunk.  A Starhouse fémvázas technológia építéstechnológiai és üzemeltetési szempontból is optimális választás, valamint a leggazdaságosabb kivitelezési költség is ezzel a rendszerrel érhető el. Az előregyártott fém elemek a helyszínen az összeszerelés során egységes hálózattá, önmagában is merev dobozszerkezetté, úgynevezett térráccsá állnak össze. Így kiegészítő segédszerkezetekre nincs szükség. A szerkezet egy ütemben készül, nem kell a technológiai időkkel és az ütemhatárokkal sem számolni, mint a vasbeton, vagy a tégla épületeknél. A szerkezetben lévő hőszigetelésnek köszönhetően a nagyobb belmagasságú tér sem válik épületenergetikailag problémássá, így bártan betervezhető egy akár 5 métert meghaladó stílusosan kilakított egybefüggő impozáns enteriőr. A tér megvilágítása nagy magasságú nyílászárókon át történhet meg, ami a napfény bejutásának szabályozásával még fennköltebbé teszi a belső teret, valamint energetikailag is hasznos. A kitáguló élettér kedvezően hat a felhasználóira, a megnövekedett légtér pedig élettanilag is kedvező. Az épület termikus burka kitolódik, de üzemeltetési szempontból a növekmény minimális, adott esetben a tér napcsapdaként is hasznosítható, ami a fűtési időszakban pozitívumot is jelenthet.   

A hagyományos tégla és vasbeton alapú építési rendszerben a nagyobb belmagasság ugyan egyszerűen kitelezhető ám a ferde tetősík, kilakítása vasbetonból, koporsófödém formájában egyedi zsaluzattal oldható meg, ám ez meglehetősen költséges kialakítás és nedves technolóia révén valamivel időigényesebb is.  A fa paneles rendszer is megoldást jelenthet, de ebben az esetben a falvastagság nő az építési költséggel együtt. A fa építésnek Magyarországon további gátat szab a tűzvédelem, így a funkció és a szintszám függvényében vizsgálandó az alkalmazhatósága. 

Egy osztófödém nélküli térben – az alkalmazott lakástextiliák függvényében – érdemes akusztiaki szempontokat kielégítő burkolatokat választani, melyre kiváló megoldás nyújtanak a RIGIPS kifejezetten erre a célre fejlesztett Gyptone Activ'Air hangelnyelő álmennyezeti lapjai. A mennyezet vizuális kapcsolatot jelent a helyiségek különböző részei között, ezért fontos, hogy a más szerkezetekhez, anyagokhoz való kapcsolódás egyrészt természetes, másrészt elegáns legyen. A Gyptone ezért fejlesztette ki mennyezetei mellett a fali megoldásokat is, amelyek együtt harmonikus belső teret eredményeznek. A lapok hangelnyelő képségüknek köszönhetően komfortos belteret biztosítanak, ezen felül a gipszmagban rejlő Activ'Air® technológia előnyös tulajdonsága, hogy képesek elbontani az építőanyagok, festékek, bútorok, szőnyegek, stb. által a levegőbe kibocsájtott illékony szerves vegyületeket, így a levegő minősége bizonyíthatóan javul. Ez különösen fontos lehet középületekben, vagy nagyobb létszám befogadására almas terekben. A Saint-Gobain Hungary központjában lévő oktatótermében szintén Activ'Air technológiával készült a Rigitone mennyezet, melynek további különlegessége, hogy egyedülálló módon íves megoldásban, hűtő-fűtő felület is kialakításra került. 

Az építési technológia tehát befolyásolja a rentábilisen választható építészeti és belsőépítészeti megoldásokat és a téralkotás művészeti szabadságát. Biztosra vehető, hogy egy acél- vagy fa szerkezettel készült, magas belmagasággal rendelkező, reprezentatív közösségi térre vagy nappalira elismerően fognak tekinteni mind a tulajdonosok mind a beruházók.      

 

A Saint-Gobain Hungary Akadémia épületében Rigitone Climafit mennyezet készült, ami egyedülálló módon íves megoldású hűtő-fűtő felület

 

Egy osztófödém nélküli térben érdemes akusztikai szempontokat kielégítő burkolatokat választani, amire kiváló megoldás nyújtanak a Rigips kifejezetten erre a célra fejlesztett Gyptone Activ'Air hangelnyelő álmennyezeti lapjai

A cikk szerzői:
Vágó Bálint, a Saint-Gobain Hungary Kft. műszaki vezetője, okleveles építészmérnök
Schifter Gergely, a Star Construct Innovation, okleveles építészmérnöke
A cikkek forrása: METSZET magazin