A Saint-Gobain a világ egyik vezető autóüveg gyártója már több, mint 80 éve. Minden második európai gépjármű Saint-Gobain Sekurit szélvédővel van szerelve. A Saint-Gobain Sekurit úttörője az iparágnak, számos szabadalom tulajdonosa. A Sekurit üvegek, valamint kapcsolódó termékek (ragasztók, keretek, szerszámok) alkatrészpiaci forgalmazásával a Saint-Gobain Autover foglalkozik.

A Saint-Gobain megoldásai az autóiparban

1. SGS CLIMACOAT®

Ez az innovatív technológia két funkciót ajánl fel: fűtés télen, és hővisszaverés nyáron.

Télen pillanatok alatt leolvasztja a jeget és párátlanítja a szélvédőt. A fárasztó jégkaparásra többé már nincs szükség. A vezető egy gombnyomással aktiválja az SGS ClimaCoat-ot a tisztább látótér érdekében, ezáltal biztonságuk kevesebb mint 4 perc alatt javul. Ezen felül óv a visszajegesedéstől is. Egy forró nyári napon az SGS ClimaCoat hővisszaverő védelme a szélvédőn keresztül észrevehetően csökkenti a hőmérséklet emelkedését az autóban. A napsugarak többsége visszaverődik, az autó belső terébe jutó sugárzás hőtartalma jelentősen csökken. Az SGS ClimaCoat-tal rendelkező gépjárművek 30%-kal gyorsabban érik el a kívánt belső hőmérsékletet az általános üvegezéssel felszerelt autókhoz képest. Ezáltal csökken a légkondicionáló fogyasztása, vagyis csökken az üzemanyag felhasználás is. (100 kilométerenként 0,1 literrel) Ezzel együtt kilométerenként 2,5 grammal kevesebb a károsanyag-kibocsátás is. Vagyis a tulajdonos nemcsak üzemanyagot és pénzt spórol meg, de ökológiai lábnyomát is csökkentheti. Az új minden-idő-álló szélvédő az SGS CilmaCoat-tal láthatatlan védőréteget képez, javítja az utasok biztonságát, és közérzetét. Az SGS ClimaCoat a Saint – Gobain Sekurit exkluzív újítása.

2. SGS LIGHTWEIGHT®

Az SGS LIGHTWEIGHT egy vékonyabb üveg, ennek következtében könnyebb és ez hozzájárul a jármű jobb teljesítményéhez, valamint csökkenti az üzemanyag-fogyasztást is. Ha kevesebb üzemanyag fogy, a légszennyezés is csökken. Bár az üveg vékonyabb mégis jobban ellenáll a fizikai behatásoknak (pl. a felpattanó kavicsoknak).

3. SGS DBCONTROL®

ACOUSTIC GLASS  - akusztikus üveg. A dBCONTROL egy olyan eljárás, amely jobb zajcsökkentő megoldást kínál, mint a hagyományos laminált üvegezés, köszönhetően a speciálisan kifejlesztett "Akusztikus PVB"-nek, mely bármely laminált üvegezésnél használható (szélvédők, oldalüvegek, hátsó ablakok). A technológia használata egy hatékony, könnyen kivitelezhető, költségkímélő megoldás annak érdekében, hogy felfedezhessük a csend kényelmét.  

4. SGS TENNAFIT®

A rohamosan fejlődő kommunikációs eszközök (pl. mobiltelefon, TV, GPS) egyre több és több antennát eredményeztek a modern járműveken. Dielektrikus (izolációs) tulajdonságaiknak köszönhetően az üvegek kitűnő felületet jelentenek az antennák elhelyezésére. A „Tennafit” egy integrált antenna, amely bármely üvegtípusnál használható.

Az integrált antenna (Tennafit) előnyei a hagyományos antennákkal szemben a következők:

  • Az antennák gyakorlatilag láthatatlanok
  • A szélzaj és a rezgések megszüntethetők
  • Az antennák nem képezik többé sem vandalizmus, sem törés tárgyát
  • Magas vételi minőség
  • Az interferenciára való alacsony érzékenysége miatt a vételi zavar csekély
  • Széles frekvencia-tartomány fogható

5. SGS ICECONTROL®

A jég és a pára rontja a látási viszonyokat. ICECONTROL a Sekurit fűthető üvege kedvezőtlen időjárási körülmények között is biztosítja a megfelelő látási komfortot, a gépjárműből való akadálymentes kilátást. A fűthető üveg kevesebb mint 5 perc alatt eltűnteti a szélvédőre fagyott jeget -10 °C-os hőmérsékleten.

6. SGS THERMOCONTROL®

COOLCOAT GLASS  - hővisszaverő üveg. Az üveget egy láthatatlan ezüst-oxid réteg teszi hővisszaverővé, amely a napsugárzás infravörös sugarait tartja távol a jármű belsejétől. Ez jelentősen csökkenti a belső hőmérséklet az autóban. Ez a speciális réteg mindössze néhány nanométer vékony, ezért nem látható szabad szemmel.

7. SGS GLOBALPROTECT®

Széles körben ismert, hogy az autóüveg nagyon fontos összetevője az autó biztonságának. A korai ’80-as évektől kezdve kötelezővé vált a szélvédők laminálása, így az üvegfelület törés vagy repedés után is egyben marad. Az edzett üveggel ellentétben, a laminált üveg két üveglapból áll, melyek egy középső fólia réteggel vannak megerősítve. A laminált üveg kettős előnnyel rendelkezik. Egyrészt segít az utasokat az autón belül tartani egy baleset során, másrészt a külső veszélyekkel szemben is védelmet nyújt. Ugyanis 10-szer hosszabb ideig tart egy tolvajnak áthatolni a laminált üvegen, mint a hagyományos edzett üvegen. A Saint-Gobain-nél ez a védelem az oldal- és hátfalüvegeknél is elérhető.

8. SGS HUD®

HUD (Head Up Display) a jármű irányításához szükséges információkat vetíti ki közvetlenül a szélvédőre. Ezáltal minden szükséges információ a vezető rendelkezésére áll közvetlenül a látótérben, azaz nem kell a tekintetét elvenni az útról. Ez jelentősen hozzájárul a közúti közlekedés biztonságához. A HUD szélvédők gyártása rendkívül kifinomult technológiát igényel, hiszen az üveg nem megfelelő geometriája a kivetített kép torzulását okozhatja.

9. SGS PANORÁMATETŐ

Állítsa be kívánsága szerint az üveg árnyalatát! A „lightuning” a Saint-Gobain Sekurit fejlődését mutatja az elektrochromatikus technológia területén, amely lehetővé teszi az autóüveg árnyalatának sötétítését vagy világosítását. Általában a jármű belsejébe jutó fény intenzitása 4 és 40% között bármely tetszőleges értékre beállítható egyetlen gombnyomással. A napenergia áteresztése 2 és 20% közötti értékre csökkenthető. Jelenleg napfénytetők és üvegtetők gyártásánál használják, de hamarosan a többi autóüvegnél is elérhető lesz.

Tudta-e, hogy...

a gipszet a történelem kezdetei óta ismerik és használják, ennek ellenére napjainkban is modern építőanyagnak számít? A gipsz bányászott ásvány. Az építőiparban több mint ötezer éve széleskörűen használják. Kimutatták, hogy az anyag nem csak tartós, de emellett természetes és könnyen felhasználható. Már az ókori egyiptomiak is használtak gipszet a Kheopsz-piramis építéséhez. Napjainkban a gipsz alapanyagként szolgál egyes Rigips termékek előállításához.