A Saint-Gobain a világ egyik vezető autóüveg gyártója már több, mint 80 éve. Minden második európai gépjármű Saint-Gobain Sekurit szélvédővel van szerelve. A Saint-Gobain Sekurit úttörője az iparágnak, számos szabadalom tulajdonosa. A Sekurit üvegek, valamint kapcsolódó termékek (ragasztók, keretek, szerszámok) alkatrészpiaci forgalmazásával a Saint-Gobain Autover foglalkozik.

A Saint-Gobain megoldásai az autóiparban

1. SGS CLIMACOAT®

Ez az innovatív technológia két funkciót ajánl fel: fűtés télen, és hővisszaverés nyáron.

Télen pillanatok alatt leolvasztja a jeget és párátlanítja a szélvédőt. A fárasztó jégkaparásra többé már nincs szükség. A vezető egy gombnyomással aktiválja az SGS ClimaCoat-ot a tisztább látótér érdekében, ezáltal biztonságuk kevesebb mint 4 perc alatt javul. Ezen felül óv a visszajegesedéstől is. Egy forró nyári napon az SGS ClimaCoat hővisszaverő védelme a szélvédőn keresztül észrevehetően csökkenti a hőmérséklet emelkedését az autóban. A napsugarak többsége visszaverődik, az autó belső terébe jutó sugárzás hőtartalma jelentősen csökken. Az SGS ClimaCoat-tal rendelkező gépjárművek 30%-kal gyorsabban érik el a kívánt belső hőmérsékletet az általános üvegezéssel felszerelt autókhoz képest. Ezáltal csökken a légkondicionáló fogyasztása, vagyis csökken az üzemanyag felhasználás is. (100 kilométerenként 0,1 literrel) Ezzel együtt kilométerenként 2,5 grammal kevesebb a károsanyag-kibocsátás is. Vagyis a tulajdonos nemcsak üzemanyagot és pénzt spórol meg, de ökológiai lábnyomát is csökkentheti. Az új minden-idő-álló szélvédő az SGS CilmaCoat-tal láthatatlan védőréteget képez, javítja az utasok biztonságát, és közérzetét. Az SGS ClimaCoat a Saint – Gobain Sekurit exkluzív újítása.

2. SGS LIGHTWEIGHT®

Az SGS LIGHTWEIGHT egy vékonyabb üveg, ennek következtében könnyebb és ez hozzájárul a jármű jobb teljesítményéhez, valamint csökkenti az üzemanyag-fogyasztást is. Ha kevesebb üzemanyag fogy, a légszennyezés is csökken. Bár az üveg vékonyabb mégis jobban ellenáll a fizikai behatásoknak (pl. a felpattanó kavicsoknak).

3. SGS DBCONTROL®

ACOUSTIC GLASS  - akusztikus üveg. A dBCONTROL egy olyan eljárás, amely jobb zajcsökkentő megoldást kínál, mint a hagyományos laminált üvegezés, köszönhetően a speciálisan kifejlesztett "Akusztikus PVB"-nek, mely bármely laminált üvegezésnél használható (szélvédők, oldalüvegek, hátsó ablakok). A technológia használata egy hatékony, könnyen kivitelezhető, költségkímélő megoldás annak érdekében, hogy felfedezhessük a csend kényelmét.  

4. SGS TENNAFIT®

A rohamosan fejlődő kommunikációs eszközök (pl. mobiltelefon, TV, GPS) egyre több és több antennát eredményeztek a modern járműveken. Dielektrikus (izolációs) tulajdonságaiknak köszönhetően az üvegek kitűnő felületet jelentenek az antennák elhelyezésére. A „Tennafit” egy integrált antenna, amely bármely üvegtípusnál használható.

Az integrált antenna (Tennafit) előnyei a hagyományos antennákkal szemben a következők:

  • Az antennák gyakorlatilag láthatatlanok
  • A szélzaj és a rezgések megszüntethetők
  • Az antennák nem képezik többé sem vandalizmus, sem törés tárgyát
  • Magas vételi minőség
  • Az interferenciára való alacsony érzékenysége miatt a vételi zavar csekély
  • Széles frekvencia-tartomány fogható

5. SGS ICECONTROL®

A jég és a pára rontja a látási viszonyokat. ICECONTROL a Sekurit fűthető üvege kedvezőtlen időjárási körülmények között is biztosítja a megfelelő látási komfortot, a gépjárműből való akadálymentes kilátást. A fűthető üveg kevesebb mint 5 perc alatt eltűnteti a szélvédőre fagyott jeget -10 °C-os hőmérsékleten.

6. SGS THERMOCONTROL®

COOLCOAT GLASS  - hővisszaverő üveg. Az üveget egy láthatatlan ezüst-oxid réteg teszi hővisszaverővé, amely a napsugárzás infravörös sugarait tartja távol a jármű belsejétől. Ez jelentősen csökkenti a belső hőmérséklet az autóban. Ez a speciális réteg mindössze néhány nanométer vékony, ezért nem látható szabad szemmel.

7. SGS GLOBALPROTECT®

Széles körben ismert, hogy az autóüveg nagyon fontos összetevője az autó biztonságának. A korai ’80-as évektől kezdve kötelezővé vált a szélvédők laminálása, így az üvegfelület törés vagy repedés után is egyben marad. Az edzett üveggel ellentétben, a laminált üveg két üveglapból áll, melyek egy középső fólia réteggel vannak megerősítve. A laminált üveg kettős előnnyel rendelkezik. Egyrészt segít az utasokat az autón belül tartani egy baleset során, másrészt a külső veszélyekkel szemben is védelmet nyújt. Ugyanis 10-szer hosszabb ideig tart egy tolvajnak áthatolni a laminált üvegen, mint a hagyományos edzett üvegen. A Saint-Gobain-nél ez a védelem az oldal- és hátfalüvegeknél is elérhető.

8. SGS HUD®

HUD (Head Up Display) a jármű irányításához szükséges információkat vetíti ki közvetlenül a szélvédőre. Ezáltal minden szükséges információ a vezető rendelkezésére áll közvetlenül a látótérben, azaz nem kell a tekintetét elvenni az útról. Ez jelentősen hozzájárul a közúti közlekedés biztonságához. A HUD szélvédők gyártása rendkívül kifinomult technológiát igényel, hiszen az üveg nem megfelelő geometriája a kivetített kép torzulását okozhatja.

9. SGS PANORÁMATETŐ

Állítsa be kívánsága szerint az üveg árnyalatát! A „lightuning” a Saint-Gobain Sekurit fejlődését mutatja az elektrochromatikus technológia területén, amely lehetővé teszi az autóüveg árnyalatának sötétítését vagy világosítását. Általában a jármű belsejébe jutó fény intenzitása 4 és 40% között bármely tetszőleges értékre beállítható egyetlen gombnyomással. A napenergia áteresztése 2 és 20% közötti értékre csökkenthető. Jelenleg napfénytetők és üvegtetők gyártásánál használják, de hamarosan a többi autóüvegnél is elérhető lesz.

Tudta-e, hogy...

Millenium Diamond néven katamarán épült a 2012-es londoni nyári olimpiára? Pulában, a Tehnomon hajógyárban épült ez a különleges katamarán, mely 600 utas szállítására alkalmas a Temzén. A hajó hőszigeteléséhez Isover Ultimate üveg-kőzetgyapotot használtak fel.