Csökkentjük az ökolábnyomunkat

A környezet védelme a Saint-Gobain tevékenységeiben folyamatos elkötelezettséget és óvatosságot kíván. A világon mindenhol a Saint-Gobain csapatai azon fáradoznak, hogy mindennemű környezeti balesetet megakadályozzanak, és általában tevékenységük környezetre gyakorolt hatását minimálisra csökkentsék. 

Példát akarunk mutatni

A Saint-Gobain azon dolgozik, hogy megóvja a környezetet a gyártás és a szolgáltatások lehetséges káros hatásaitól. Négy fontos pontot emelt ki, melyek segítségével küzd a klímaváltozás ellen:

  • a kockázatok felmérése és kezelése
  • a létező legjobb technikák és megoldások használata
  • innováció, a jövő megoldásainak kifejlesztésére
  • a partnerek bevonása a környezetvédelmébe

Hosszútávú terveink:

  • a környezeti balesetek elkerülése
  • a  Saint-Gobain tevékenységek környezeti hatásátnak minimálisra csökkentése

Céljaink elérése érdekében olyan eszközöket dolgoztunk ki, melyek segítségével vállalataink közös metodológia alapján tudnak előre lépni.

A legnagyobb környezeti kihívások

Nyersanyag és hulladék

  A hulladéktermelés csökkentése nagyon fontos a Saint-Gobain csoport számára. Azon túl, hogy megpróbál a saját hulladéktermelését minimálisra csökkenteni, olyan termékek fejlesztésén dolgozik, melyek összetevőit más iparág hulladékterméke képezi (lásd gipszkarton, üvegtörmelék vagy fémforgács).

Az egyik leghatásosabb módszer a felhasznált természeti erőforrások csökkentésére az üveggyártásban az üvegtörmelék újrahasznosítása.

Célunk 2025-ig  

  • a nem újrahasznosítható hulladéktermelődését 50%-kal csökkenteni 2010-hez képest
  • hosszútávú cél, hogy ne termeljünk nem újrahasznosítható hulladékot

Energia, emisszió és klímaváltozás

Célunk, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyasszuk és minimálisra csökkentsük az üvegházhatású gáz kibocsátását szerte a világon, erre jó akcióterveket dolgozzunk ki és terjesszük a leghatékonyabb technikákat.

legkártékonyabb emissziós gáz a szén-dioxid, mely a Csoport tevékenysége következtében  a légkörbe kerül. 31 Saint-Gobain vállalatnál végeztek CO2 becslést, (a 31 vállalat képviseli  a csoport összes alkalmazottjának 74%-kát), figyelték az energiafelhasználás miatti emissziót, a termelést, a szállítást, az ingázókat, az üzleti utakat és a nyersanyag-beszerzést is.   

A Saint-Gobain 2003-óta részt vesz a klímaváltozással összefüggő kérdésekkel foglalkozó non-profit szervezet, a Carbon Disclosure Project (CDP)-ben.

Víz

A Saint-Gobain vízre vonatkozó irányelvei, melyet 2011-ben vezettek be, a Csoport minden egyes üzemére vonatkoznak a világ minden pontján. Az irányelvek leszögezik a Csoport kötelezettségvállalását arra, hogy amennyire csak lehetséges, csökkenteni fogja a víz mennyiségére vagy minőségére gyakorolt hatását. (Vonatkozik mindez a felhasznált és a kibocsátott vízre is) 

2012 óta a Csoport a CDP vízre vonatkozó adatszolgáltatásához, mely arra ösztönzi a cégeket, hogy részletes jelentést készítsenek saját vízgazdálkodásukról, annak kockázatairól és lehetőségeiről, és eredményeket átlátható módon kommunikálják a társadalommal.

Célunk 2025-ig:

80%-kal csökkentsük az ipari szennyvízkibocsátást 2010-hez képest 

Hosszú távú célunk, hogy teljesen megszüntessük. 

Biodiverzitás

Célunk: minden üzem vagy bánya indítása vagy bezárása előtt készüljenek tanulmányok a helyi szervezetekkel közösen, melyek megvizsgálják a biodiverzitásra gyakorolt hatásunkat.

A Csoport 151 bányával és kültéri fejtéssel rendelkezik világszerte. Ezek 79%-a a gipsz-ágazathoz tartozik, mely ágazatnak szigorú belső szabályzat a van a biodiverzitás megőrzéséről. A Csoport bányáit úgy működtetik, hogy megőrizzék a környezetet és megfeleljenek a helyi szabályozásoknak. 

A Saint-Gobain legfelsőbb szintjén elindítottak egy biodiverzitási akciótervet is, azért, hogy pontosan felmérjék a tulajdonukban lévő természeti értékeket. 

Olvassák el az erre vonatkozó jelentést (2014) link: https://www.saint-gobain.com/sites/sg_master/files/registration-document-saint-gobain-2014.pdf

Tudta-e, hogy...

a Buddha-Bar Hotel Budapest a Klotild Palota felújítása során nyerte el mai belső kialakítását és funkcióját? Az 1899 és 1902 között épült neobarokk, eklektikus Klotild Palota átépítése során igyekeztek minél többet megőrizni az eredeti, értékes épületszerkezetekből. A műemléképület statikai adottságai miatt új szerkezetként kizárólag a könnyű gipszkarton falak és álmennyezetek beépítése jelentett megoldást. A minden kényelmet kielégítő luxusszálloda egyik érdekessége, hogy az előtérben található gipszkarton falak jó részére aranyfüst bevonat került. A felhasznált arany teljes tömege 3500 gramm volt.