Csökkentjük az ökolábnyomunkat

A környezet védelme a Saint-Gobain tevékenységeiben folyamatos elkötelezettséget és óvatosságot kíván. A világon mindenhol a Saint-Gobain csapatai azon fáradoznak, hogy mindennemű környezeti balesetet megakadályozzanak, és általában tevékenységük környezetre gyakorolt hatását minimálisra csökkentsék. 

Példát akarunk mutatni

A Saint-Gobain azon dolgozik, hogy megóvja a környezetet a gyártás és a szolgáltatások lehetséges káros hatásaitól. Négy fontos pontot emelt ki, melyek segítségével küzd a klímaváltozás ellen:

  • a kockázatok felmérése és kezelése
  • a létező legjobb technikák és megoldások használata
  • innováció, a jövő megoldásainak kifejlesztésére
  • a partnerek bevonása a környezetvédelmébe

Hosszútávú terveink:

  • a környezeti balesetek elkerülése
  • a  Saint-Gobain tevékenységek környezeti hatásátnak minimálisra csökkentése

Céljaink elérése érdekében olyan eszközöket dolgoztunk ki, melyek segítségével vállalataink közös metodológia alapján tudnak előre lépni.

A legnagyobb környezeti kihívások

Nyersanyag és hulladék

  A hulladéktermelés csökkentése nagyon fontos a Saint-Gobain csoport számára. Azon túl, hogy megpróbál a saját hulladéktermelését minimálisra csökkenteni, olyan termékek fejlesztésén dolgozik, melyek összetevőit más iparág hulladékterméke képezi (lásd gipszkarton, üvegtörmelék vagy fémforgács).

Az egyik leghatásosabb módszer a felhasznált természeti erőforrások csökkentésére az üveggyártásban az üvegtörmelék újrahasznosítása.

Célunk 2025-ig  

  • a nem újrahasznosítható hulladéktermelődését 50%-kal csökkenteni 2010-hez képest
  • hosszútávú cél, hogy ne termeljünk nem újrahasznosítható hulladékot

Energia, emisszió és klímaváltozás

Célunk, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyasszuk és minimálisra csökkentsük az üvegházhatású gáz kibocsátását szerte a világon, erre jó akcióterveket dolgozzunk ki és terjesszük a leghatékonyabb technikákat.

legkártékonyabb emissziós gáz a szén-dioxid, mely a Csoport tevékenysége következtében  a légkörbe kerül. 31 Saint-Gobain vállalatnál végeztek CO2 becslést, (a 31 vállalat képviseli  a csoport összes alkalmazottjának 74%-kát), figyelték az energiafelhasználás miatti emissziót, a termelést, a szállítást, az ingázókat, az üzleti utakat és a nyersanyag-beszerzést is.   

A Saint-Gobain 2003-óta részt vesz a klímaváltozással összefüggő kérdésekkel foglalkozó non-profit szervezet, a Carbon Disclosure Project (CDP)-ben.

Víz

A Saint-Gobain vízre vonatkozó irányelvei, melyet 2011-ben vezettek be, a Csoport minden egyes üzemére vonatkoznak a világ minden pontján. Az irányelvek leszögezik a Csoport kötelezettségvállalását arra, hogy amennyire csak lehetséges, csökkenteni fogja a víz mennyiségére vagy minőségére gyakorolt hatását. (Vonatkozik mindez a felhasznált és a kibocsátott vízre is) 

2012 óta a Csoport a CDP vízre vonatkozó adatszolgáltatásához, mely arra ösztönzi a cégeket, hogy részletes jelentést készítsenek saját vízgazdálkodásukról, annak kockázatairól és lehetőségeiről, és eredményeket átlátható módon kommunikálják a társadalommal.

Célunk 2025-ig:

80%-kal csökkentsük az ipari szennyvízkibocsátást 2010-hez képest 

Hosszú távú célunk, hogy teljesen megszüntessük. 

Biodiverzitás

Célunk: minden üzem vagy bánya indítása vagy bezárása előtt készüljenek tanulmányok a helyi szervezetekkel közösen, melyek megvizsgálják a biodiverzitásra gyakorolt hatásunkat.

A Csoport 151 bányával és kültéri fejtéssel rendelkezik világszerte. Ezek 79%-a a gipsz-ágazathoz tartozik, mely ágazatnak szigorú belső szabályzat a van a biodiverzitás megőrzéséről. A Csoport bányáit úgy működtetik, hogy megőrizzék a környezetet és megfeleljenek a helyi szabályozásoknak. 

A Saint-Gobain legfelsőbb szintjén elindítottak egy biodiverzitási akciótervet is, azért, hogy pontosan felmérjék a tulajdonukban lévő természeti értékeket. 

Olvassák el az erre vonatkozó jelentést (2014) link: https://www.saint-gobain.com/sites/sg_master/files/registration-document-saint-gobain-2014.pdf

Tudta-e, hogy...

az ivóvízellátást a világ több mint 100 fővárosában PAM öntöttvas csöveinkkel biztosítják?