Fenntarthatóság

A Saint-Gobain teljes stratégiájával támogatja a fenntartható építészetet. Olyan innovatív megoldásokat fejleszt, melyek segítségével az új vagy felújított épületek energiahatékonyak, kényelmesek, egészségesek és gyönyörűek lesznek, mindezt úgy, hogy közben a természet erőforrásait is védelmezik.   

Fenntartható épületeket alkotunk

Fenntartható épületeket alkotunk 

Új utak

„Az ipari társadalmakban önmagában az építőipar felel az energiafogyasztás 40%-ért és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának 38%-ért.”

A felgyorsult urbanizáció és a népességnövekedés arra kényszerít bennünket, hogy újabb és újabb lakásokat építsünk, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az építőiparnak komoly hatása van a környezetünkre. A klímaváltozás enyhítésére korlátozni kell az energiafelhasználást és a nyersanyagok használatát, a természet kizsákmányolását. A helyzet rendkívül komoly, kizárólag átfogó változtatásokkal számíthatunk jelentős javulásra.  

Példát mutatni

Éppen ezért a Saint-Gobain a Környezettudatos Építés Egyesületek (Green Building Council) támogatásával járul hozzá a helyi kezdeményezésekhez. Ezek az építőipari szereplőket tömörítő egyesületek megfelelő fórumot biztosítanak a fenntartható építészet népszerűsítésére. 

Európai szinten a Saint-Gobain kézzelfogható példákkal demonstrálja, hogy anyagai, megoldásai hogyan járulnak hozzá az épületek fenntarthatóságához, legyen szó magánházról, iskolákról, korházakról vagy irodaházakról. 

A Saint-Gobain számára  egy „fenntartható épület” energiahatékony, környezetbarát, kényelmes és egészséges tereket biztosít. 

A Multi-Komfort Program

Multi komfort ház - Norvégia
Multi komfort ház - Norvégia

 A “Multi-Komfort” program 2004-ben indult azzal a céllal, hogy az épületekbe a Saint-Gobain összes olyan megoldását és termékét együttesen beépítsék, melyek hozzájárulnak a legszélesebb körű – épületekhez köthető - komfortérzet kialakításához.

A  koncepció a komfortérzet négy különböző összetevőjére összpontosít (hőérzet, zajszint, természetes fény és levegő minőség) úgy, hogy közben a termékek előállításának, beépítésének, használatának vagy bontásának környezetre gyakorolt hatását minimálisra csökkenti.

Fenntartható megoldások fejlesztése

Életciklus analízis (LCA)

A haladást konkrét mérőszámokkal mérni kell. A Saint-Gobain az életciklus analízis (LCA) segítségével kíséri figyelemmel termékeinek és megoldásainak ökológiai lábnyomát és annak változásait. A fenntartható építőiparban az a könnyen érthető ugyanakkor szigorú rendszer terjedt el a legjobban, ez alkalmas arra is, hogy lássuk, egy-egy termékünk „életének” mely fázisában gyakorolja a legnagyobb hatást a környezetre. 

Weber design

A Saint-Gobain összes építőipari termékcsoportja rendelkezik LCA-val. 

Eco-innováció

A Saint-Gobain  igazi hozzáadott értéket teremt ügyfelei számára azzal, hogy olyan innovatív megoldásokat fejleszt, melyek csökkentik az épületek és az infrastruktúra környezetre gyakorolt hatását a teljes életciklusuk alatt. Ez a célja a Csoport eco-innovációs politikájának, melyet eszközök és tanfolyam-sorozatok támogatnak. Az eco-innováció segítségével a marketing és a kutatás-fejlesztés csapatok úgy alkotják meg a holnap termékeit, hogy közben mindvégig mérlegelik azok környezetre gyakorolt hatását. 

Körkörös gazdálkodás

Az építőipari szektor több fajta nagy mennyiségű hulladékot termel. A Saint-Gobain arra törekszik, hogy az építési vagy bontási hulladékot jelentősen csökkentse: újrahasznosítással, olyan termékek kifejlesztésével, melyek használatakor eleve kevesebb hulladék keletkezik, vagy az építkezéseken  bevezetett szelektív hulladék gyűjtésével. 

Ügyfeleink támogatása

A Saint-Gobain tájékoztatja partnereit, az építészeket, az építési vállalkozókat, a kereskedőket és a mesterembereket arról, hogy a termékeinek milyen hatása van a környezetre, életciklus-elemzései nyilvánosak.

A környezebarát termékekről, megoldásokról és technikákról a Csoport folyamatosan tájékoztatja partnereit, a képzések és az információátadás stratégiai szerepet kap a Csoport célkitűzéseiben.  

Ma már számtalan kezdeményezés működik: 

  • tanfolyamok
  • utazó kiállítások,
  • eladóhelyi kommunikáció, 
  • személyes tanácsadás az építkezéseken, 
  • konferenciák, 
  • specializált képzések.

Tudta-e, hogy...

a gipszet a történelem kezdetei óta ismerik és használják, ennek ellenére napjainkban is modern építőanyagnak számít? A gipsz bányászott ásvány. Az építőiparban több mint ötezer éve széleskörűen használják. Kimutatták, hogy az anyag nem csak tartós, de emellett természetes és könnyen felhasználható. Már az ókori egyiptomiak is használtak gipszet a Kheopsz-piramis építéséhez. Napjainkban a gipsz alapanyagként szolgál egyes Rigips termékek előállításához.