Fenntarthatóság

A Saint-Gobain teljes stratégiájával támogatja a fenntartható építészetet. Olyan innovatív megoldásokat fejleszt, melyek segítségével az új vagy felújított épületek energiahatékonyak, kényelmesek, egészségesek és gyönyörűek lesznek, mindezt úgy, hogy közben a természet erőforrásait is védelmezik.   

Fenntartható épületeket alkotunk

Fenntartható épületeket alkotunk 

Új utak

„Az ipari társadalmakban önmagában az építőipar felel az energiafogyasztás 40%-ért és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának 38%-ért.”

A felgyorsult urbanizáció és a népességnövekedés arra kényszerít bennünket, hogy újabb és újabb lakásokat építsünk, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az építőiparnak komoly hatása van a környezetünkre. A klímaváltozás enyhítésére korlátozni kell az energiafelhasználást és a nyersanyagok használatát, a természet kizsákmányolását. A helyzet rendkívül komoly, kizárólag átfogó változtatásokkal számíthatunk jelentős javulásra.  

Példát mutatni

Éppen ezért a Saint-Gobain a Környezettudatos Építés Egyesületek (Green Building Council) támogatásával járul hozzá a helyi kezdeményezésekhez. Ezek az építőipari szereplőket tömörítő egyesületek megfelelő fórumot biztosítanak a fenntartható építészet népszerűsítésére. 

Európai szinten a Saint-Gobain kézzelfogható példákkal demonstrálja, hogy anyagai, megoldásai hogyan járulnak hozzá az épületek fenntarthatóságához, legyen szó magánházról, iskolákról, korházakról vagy irodaházakról. 

A Saint-Gobain számára  egy „fenntartható épület” energiahatékony, környezetbarát, kényelmes és egészséges tereket biztosít. 

A Multi-Komfort Program

Multi komfort ház - Norvégia
Multi komfort ház - Norvégia

 A “Multi-Komfort” program 2004-ben indult azzal a céllal, hogy az épületekbe a Saint-Gobain összes olyan megoldását és termékét együttesen beépítsék, melyek hozzájárulnak a legszélesebb körű – épületekhez köthető - komfortérzet kialakításához.

A  koncepció a komfortérzet négy különböző összetevőjére összpontosít (hőérzet, zajszint, természetes fény és levegő minőség) úgy, hogy közben a termékek előállításának, beépítésének, használatának vagy bontásának környezetre gyakorolt hatását minimálisra csökkenti.

Fenntartható megoldások fejlesztése

Életciklus analízis (LCA)

A haladást konkrét mérőszámokkal mérni kell. A Saint-Gobain az életciklus analízis (LCA) segítségével kíséri figyelemmel termékeinek és megoldásainak ökológiai lábnyomát és annak változásait. A fenntartható építőiparban az a könnyen érthető ugyanakkor szigorú rendszer terjedt el a legjobban, ez alkalmas arra is, hogy lássuk, egy-egy termékünk „életének” mely fázisában gyakorolja a legnagyobb hatást a környezetre. 

Weber design

A Saint-Gobain összes építőipari termékcsoportja rendelkezik LCA-val. 

Eco-innováció

A Saint-Gobain  igazi hozzáadott értéket teremt ügyfelei számára azzal, hogy olyan innovatív megoldásokat fejleszt, melyek csökkentik az épületek és az infrastruktúra környezetre gyakorolt hatását a teljes életciklusuk alatt. Ez a célja a Csoport eco-innovációs politikájának, melyet eszközök és tanfolyam-sorozatok támogatnak. Az eco-innováció segítségével a marketing és a kutatás-fejlesztés csapatok úgy alkotják meg a holnap termékeit, hogy közben mindvégig mérlegelik azok környezetre gyakorolt hatását. 

Körkörös gazdálkodás

Az építőipari szektor több fajta nagy mennyiségű hulladékot termel. A Saint-Gobain arra törekszik, hogy az építési vagy bontási hulladékot jelentősen csökkentse: újrahasznosítással, olyan termékek kifejlesztésével, melyek használatakor eleve kevesebb hulladék keletkezik, vagy az építkezéseken  bevezetett szelektív hulladék gyűjtésével. 

Ügyfeleink támogatása

A Saint-Gobain tájékoztatja partnereit, az építészeket, az építési vállalkozókat, a kereskedőket és a mesterembereket arról, hogy a termékeinek milyen hatása van a környezetre, életciklus-elemzései nyilvánosak.

A környezebarát termékekről, megoldásokról és technikákról a Csoport folyamatosan tájékoztatja partnereit, a képzések és az információátadás stratégiai szerepet kap a Csoport célkitűzéseiben.  

Ma már számtalan kezdeményezés működik: 

  • tanfolyamok
  • utazó kiállítások,
  • eladóhelyi kommunikáció, 
  • személyes tanácsadás az építkezéseken, 
  • konferenciák, 
  • specializált képzések.

Tudta-e, hogy...

Millenium Diamond néven katamarán épült a 2012-es londoni nyári olimpiára? Pulában, a Tehnomon hajógyárban épült ez a különleges katamarán, mely 600 utas szállítására alkalmas a Temzén. A hajó hőszigeteléséhez Isover Ultimate üveg-kőzetgyapotot használtak fel.