A MultiComfort házak egyre népszerűbbek

2017-05-10

Mi a MultiComfortos ház titka?

Egy ilyen ház követelményei megfelelnek a lehető legalacsonyabb energiafelhasználást lehetővé tevő technológiák alkalmazzásának. A MultiComfort ház praktikus és fenntartható.

A cél az, hogy a létesítmény az energiaszükségletének nagy részét képes legyen saját maga előállítani. Például napkollektorok és fotovoltaikus panelek elhelyezésével, illetve szélturbinák alkalmazásával környezetkímélő, fenntartható módon láthatják el a háztartásokat villamosenergiával.

A komfort kényelem, nem luxus

A komfort kifejezés tehát semmiféle luxust nem takar. Olyan állapotról van szó, amikor egyszerűen minden tekintetben kényelmesen és jól érezzük magunkat az adott környezetben.

Milyen egy MultiComfortos ház?

Olyan épület, amely kényelmes a lakóknak, kíméli a pénztárcát és a környezetet.

Fizikai egészség
Az egészséges környezet előfeltétele annak, hogy jól érezzük magunkat. Csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát, véd a betegségek ellen és biztonságot nyújt.

Egyszerűbb élet
Ne törődjünk a felesleges dolgokkal. Szellőztetés, fűtés, páratartalom-szabályozás – egy korszerű ház mindezt már önállóan elvégzi, mi pedig a fontos dolgokra koncentrálhatunk.

Lelki egyensúly
Szűkebb környezetünk közvetlen hatással van érzelmeinkre. Kényelmes környezetben kellemesebben telik napunk. Jobb lesz a hangulatunk, feltöltődünk energiával.

Milyen előnyei vannak egy MultiComfortos háznak a hagyományos házzal szemben?

Egészségesebbek, hatékonyabbak és elégedettebbnek érezzük magunkat benne.

Kellemes hőmérséklet, tiszta levegő, elegendő fény, zajmentes környezet – mindez jótékonyan hat egészségünkre. Egy multi-komfortos házban jobban alszunk, koncentrálunk, hatékonyabban dolgozunk és a stresszel is sokkal könnyebben megbirkózunk. Rohanó világunkban kulcsfontosságú, hogy a napi megmérettetéseket, akadályokat gördülékenyen és hatékonyan tudjuk kezelni, melyhez környezetünk minősége nagymértékben hozzájárul, kevesebb felesleges energiát vesztünk.

MultiComfortos házban lakni kifizetődő

Az MultiComfortos ház passzív házként működik, tehát az energetikai költségek minimálisak. Az épület tökéletes hőszigetelésének köszönhetően a hő nagy része a házban marad, melyet ezáltal nem kell olyan mértékben fűteni, ahogy azt eddig megszoktuk. Egy ilyen házban az éves fűtési szükséglet legfeljebb 15 kWh/m2, és az épület üzemeltetéséhez kapcsolódó primerenergia-szükséglet – a háztartási fogyasztók szükségletét is beleértve – kevesebb, mint 120 kWh/m2. Egy jó építészmérnöknek köszönhetően a beruházási költségek egy hagyományos házhoz képest mindössze 5-15%-kal lesznek magasabbak, ami azonban a megtakarításoknak köszönhetően nagyon gyorsan megtérül.

Fenntartható élet, környezetvédelem

A fűtési költségek megtakarításával nem csak a pénztárcánk, hanem a környezet is fellélegzik. Hiszen az az energia kíméli legjobban a környezetet, amelyet nem használunk fel, azaz nem is kell előállítani. Ezen kívül a felhasznált anyagok nagy részénél a környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD) segítségével igazolható azok környezetre gyakorolt hatása. Így biztosak lehetünk, hogy lakásunk üzemeltetése fenntartható módon történik.

Az építőipar résztvevői részéről egyre nagyobb elvárás, hogy megismerhessék az építési termékek környezeti hatásait. Az építőipari termékek zöld értékeinek kimutatására szolgáló legmegbízhatóbb eszköz az életciklus-elemzés, amelynek segítségével hihető, tényeken alapuló tájékoztatást tudunk adni a fogyasztók számára.

Az életciklus-elemzés egy termék környezeti hatásait értékelő, átfogó módszer, amely a vonatkozó ISO vagy EN szabványokat alkalmazza (ISO 25930 és EN 15804). A Saint-Gobain minden tagvállalata a termékek teljes életciklusát vizsgálja „bölcsőtől a sírig”, azaz az alapanyag-előállítástól a bontás utáni hulladékelhelyezésig vagy újrahasznosításig.

Az életciklus-elemzés eredményeit független szervezet által ellenőrzött és jóváhagyott Környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD) formájában, kizárólag angol nyelven adják közzé.

Találjon MultiComfortos megoldást!

Fénykomfort
A lakóhelyiségekben a nappali fénnyel való megvilágítás intenzitása legalább 60%-ban 300 lux felett lesz. Összehasonlítás: egy 100 W-os izzó 2 m-es távolságban mindössze 35 lux fényerőt biztosít.

Akusztikai kialakítás
A MultiComfortos házak falainak és födémeinek hangszigetelése legalább 5 dB-lel, de sok esetben akár 10 dB-lel is jobb lehet a szabványban rögzített értéknél. Ezáltal a zajszint a felére csökken.

Egészséges belső tér
A szellőztető egységek a CO² koncentrációt 800 ppm alatt tartják. A szabvány szerint ez egy frissen szellőztetett helyiség levegőjének felel meg.

Hőkomfort
A helyiségekben a hőmérséklet egész évben 20 és 23°C között van, ami a legtöbb kutatás szerint a munkához és a pihenéshez is a legideálisabb hőmérséklet.