Innovatív épített környezet

A Saint-Gobain csoport világviszonylatban vezető a fenntartható épített környezet piacán. Mint a világ egyik leginnovatívabb vállalata, egyedi megoldásokat nyújt a Multi-Komfort házakhoz. A kutatásokat alapul véve a Saint-Gobain egyedi megoldásokhoz gyárt termékeket, házak, lakások, irodák és közterületek kialakításához.

A Multi-Komfort ház

A Multi-Komfort ház a passzívház koncepciójára épül. A háztípus tervezésénél és kialakításánál következetesen figyelembe veszik a környezeti, gazdasági és szociális tényezőket, ugyanakkor a ház a kiváló akusztika  és esztétikum mellett a legjobb hőérzetet biztosítja.

 

Nem túl meleg, nem túl hideg

A Multi-Komfort ház egész évben 20-23oC-os hőmérsékletet biztosít, mindezt az év legnagyobb részében fűtés nélkül.  Tudományosan kimutatott, hogy ez a hőmérséklet a legideálisabb a pihenéshez és a hatékony munkához. 

 

    

Egész nap friss levegő

A passzívházak alapfelszereltségéhez tartozó hővisszanyerő-szellőztető rendszernek köszönhetően a beltérben mindig biztosított a friss levegő. Az épület az emberi tüdőhöz hasonlóan működik: a szűrőknek köszönhetően a pollen-, por és aeroszoloktól mentes friss levegő folyamatosan áramlik be, a használt levegő ugyanebben az időben távozik. Ugyanakkor a kiáramló meleg levegő a hőcserélőn keresztül átadja a hőt a beáramló hideg levegőnek, így a folyamatos szellőzés csak minimális hőveszteséggel  jár. A friss levegő ideális páratartalma megóvja a szerkezetet a nedvesedéstől is, a passzívházak fala nem penészedik. 

A fenti jellemzők biztosítják a ház magas piaci értékét is. 

Komfort, ami energia megtakarításhoz vezet

 

Először is a legolcsóbb energia az, amit nem használunk el. Amit nem állítanak elő, nem importálunk, vagy nem fizetünk érte. Természetesen így nincs káros hatása az emberekre és a környezetre. Ez a passzívház alapkoncepciója. Mivel elegendő hő marad a házban, a hagyományos, aktív módon történő fűtés szinte szükségtelen. Ez hozzájárul az energiaköltség-megtakarításhoz. Ez fokozottan igaz, ha figyelembe vesszük az állandóan növekvő kőolaj árakat, és azt, hogy ezek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre. Az egyszerű technikai berendezéseivel a Multikomfort ház karbantartási igényei alacsonyak.

75%-os energia megtakarítással lehet számolni

 

A passzívház fűtési szükségletei 75 %-kal alacsonyabbak a hagyományos módon épített új házakhoz képest. A régi házakkal összehasonlítva ez a megtakarítás akár 90% is lehet. Hideg téli időjárásban 20 m2-es padló felület felfűthető 10 db teamécses- vagy 2 db 100W-os égő által termelt energiával.

A passzívházra vonatkozó előírások szabadságot biztosítanak

A passzívház belső kialakításában nincs különbség az egyéb házakhoz képest, csak az épület tömegét szükséges bizonyos szabályok mentén alakítani. A befejezett passzívházak számának növekedése jelzi, hogy nemcsak házként, de akár ipari létesítményként is használható. A passzív koncepció nem csak az új, modern lakóépületek kiváltsága, hanem kialakítható iskolákban, templomokban vagy akár hegyi kunyhókban is. Egyre több régi, műemlék épületnél is alkalmazzák a passzívházak elvét. 

Tudta-e, hogy...

az impozáns budapesti Nemzeti Színház belső tereiben számos Rigips termék került beépítésre? Az épület belső tereinek különleges karakterisztikáját az íves felületek adják, amelyeket Glasroc F hajlítható gipszlapból építettek. A közbenső szintek egyszerű gipszkarton álmennyezetei könnyeddé és játékossá válnak a háromszög alakú „ pillangó” elemektől. A játékosság és sokszínűség az épület egészére jellemző.